Тайчунг, Тайван – Около покрит с плочки площад в покрайнините на

...
Тайчунг, Тайван – Около покрит с плочки площад в покрайнините на
Коментари Харесай

Рушащи се сгради и разбити мечти: недовършените домове в Китай

Тайчунг, Тайван –  Около затрупан с плочки площад в покрайнините на китайския град Нанкин група жилищни здания се издигат като бетонни колони към сиво небе.

На пръв взор структурите наподобяват като доказателство за вдъхващия благоговение строителен взрив в Китай, при който страната употребява повече цимент сред 2011 и 2013 година, в сравнение с Съединените щати през целия 20-ти век.

Продължете да четете

лист от 4 детайла. Китай даде обещание дейности за климата. Неговите излъчвания надвишиха Съединени американски щати, Европейски Съюз, Индия взети дружно Тъй като китайската стопанска система се препъва, би трябвало ли останалият свят да се тревожи? Бракът понижава в Китай, защото младите китайци избират срещи, оставайки необвързани „ Великата стена на стомана': Си дава обещание да отбрани китайската стопанска система, сигурност завършек на списъка

Но при по-внимателно разглеждане развиването наподобява повече на сцена от постапокалиптична история, в сравнение с знак на великолепие.

В нито една от постройките няма светлина и множеството от тях нямат порти или прозорци.

Зловеща тишина лежи над комплекса, който е посипан с разглобено съоръжение и строителни материали, нарушавани понякога единствено от звука на брезент, който мързеливо се развява върху купчина стоманени пръти.

Не се виждат поданици.

„ Работниците стопираха да строят през 2019 година “, сподели Джи Джан, 61-годишен гражданин, който изиска да бъде именуван с псевдоним, пред Ал Джазира. „ Те споделят, че е било, тъй като разработчикът е останал без пари. “

По време на зърнист видео диалог, Джи сочи към един от незавършените високи здания, където тя и брачният партньор й са закупили апартамент на шестия етаж през 2017 година

Джи се почувстваха като че ли купуват в фантазия, когато изляха множеството от спестяванията си в 60 % първична вноска за парцела.

„ Тогава всичко беше просто едно остаряло село, само че когато комерсиалните сътрудници ни демонстрираха проектите за региона, видях по какъв начин това може да даде на брачна половинка ми и мен пенсионирането, което търсихме “, сподели Джи.

Комплексът обещаваше набор от съвременни улеснения, непосредственост до редица благоприятни условия за извършване на покупки и достъп до надалеч по-добри медицински уреди от градското населено място отвън Нанкин, където Джи и брачният партньор й живееха.

Най-важното е, че апартаментът предлага късмет на Джи и нейния брачен партньор да живеят доста по-близо до щерка си и двамата си внуци в Нанкин.

„ Но не сме имали опция да се насладим на нищо от това “, сподели Джи със сълзи на очи.

Но защото техният апартамент към момента е незавършен пет години след покупката им, фантазията на Джи за пенсиониране лежи на пух и прахуляк.

„ И това не се случва единствено на нас “, сподели Джи, изтривайки сълзите си. „ За страдание това се случва в цялостен Китай. “

„ Сгради с гнила опашка “

В цялостен Китай, от Гуилин в Южен Китай до Далиан на север, безчет купувачи на жилища са изпразнили спестяванията си в домове, които в никакъв случай не са се материализирали.

Така наречените „ здания с гнила опашка “, както са известни на китайски, осеят както покрайнините на градовете, по този начин и централните места. В Нанкин хотел, офис постройка, музей на изкуството и даже палат са останали незавършени от години.

В предградие на североизточния град Шенянг, плануван квартал от към 260 вили в европейски жанр, беше зарязан от бизнесмена единствено две години след началото на строителството.

Днес земята е заета от локални фермери, които отглеждат култури по пътеките през квартала и отглеждат добитък в заграждения сред вилите.

Хиляди приключени домове също лежат празни в цялата страна в по този начин наречените градове-призраци.

През 2017 година почти 65 милиона единици – една пета от всички домове в Китай – са били празни.

През септември Хе Кенг, някогашен заместник-ръководител на статистическото бюро на страната, сподели, че евентуално има повече празни домове, в сравнение с могат да бъдат запълнени от 1,4 милиарда души в страната.

Местните управляващи поставиха разнообразни старания, с цел да се оправят с пренасищането, от унищожаване на рестриктивните мерки за покупки на жилища до предложение на тласъци за купувачите като нови коли, смарт телефони и златни кюлчета.

Според анализатори обаче такива ограничения единствено драскат повърхността на доста по-голям проблем.

„ Това е солидна имотна рецесия, съсредоточена към жилищния балон, който се натрупва в продължение на доста години “, сподели Томас Рао, рисков анализатор в огромна китайска банка в Шанхай, пред Al Jazeera.

В края на 2000-те години в Китай започнаха да се появяват цели „ призрачни “ градове и квартали, защото взривът на строителството, подхранван от заеми, се сблъска със слабото търсене.

„ Това е проблем, изключително в междинните и по-малките градове, където търсенето и предлагането са изключително изкривени “, сподели Ян Джианг, старши откривател в Датския институт за интернационалните проучвания, пред Ал Джазира.

Несъответствието сред търсенето и предлагането се приписва на това, че локалните управляващи стават подвластни от продажбите на земя, с цел да балансират бюджетите си, а строителните бизнесмени стават подвластни от закупуването на земята, построяването на парцели върху нея и продажбата на тези парцели, с цел да осъществят облага.

„ Всичко се основаваше на упованията, че търсенето и цените на парцелите ще продължат да се усилват “, сподели Дзян.

Години наред залогът се изплащаше.

Между 2004 и 2014 година цените на жилищата се удвоиха в цялата страна. Възвръщаемостта от някои парцели беше толкоз висока, че даже компании без опит в недвижими парцели вложиха в бранша.

С толкоз доста капитал, хвърлен на пазара, както локалните държавни управления, по този начин и огромните строителни бизнесмени съумяха да вземат огромни заеми от банки, с цел да подтикват в допълнение продажбите на земя и строителството на парцели.

На фона на взрива секторът на недвижимите парцели и обвързваните с него промишлености скочиха до към 30 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай.

Докато Пекин се опитваше да овладее несъразмерното заемане със своите регулации за „ трите червени линии “, строителните бизнесмени се бореха да изпълнят дълговите си отговорности.

В края на 2020 година вторият по величина разработчик в Китай Evergrande Group изпадна в несъблюдение, а през август тази година компанията подаде молба за отбрана от банкрут в Съединени американски щати. Същия месец най-големият бизнесмен в Китай, Country Garden, беше на ръба на банкрута.

„ Правителството стартира да осъзнава, че има проблеми в бранша и стартира да работи за издуване на жилищния балон и ребалансиране на стопанската система от мощната взаимозависимост от бранша на парцелите “, сподели Цзян.

Evergrande разполага с над 300 милиарда $ дълг – почти колкото Брутният вътрешен продукт на Финландия – до момента в който Country Garden има малко по-малко от 200 милиарда $, което води до опасения, че сривът им може да заплаши китайската стопанска система като цяло.

„ Ето за какво виждаме чиновниците да работят интензивно, с цел да предотвратят разпространяване “, сподели Цзян.

Не е явен въпросът какво ще стане с многото незавършени строителни планове на разработчиците.

Много по-малки разработчици, които не съставляват систематичен риск за китайската стопанска система, са на ръба на колапса, оставяйки ориста на доста планове в неопределеност.

Рао, анализаторът на риска, сподели, че не е оптимист от името на многото хора в градовете на Китай, които чакат домовете им да бъдат приключени.

„ Някои ще би трябвало да чакат години, други може би безпределно “, сподели той.

В покрайнините на Нанкин Джи Джан и други купувачи на жилища в нейния комплекс взеха решение по-рано тази година, че не желаят да чакат безпределно домовете им да бъдат приключени.

След няколко визити и позвънявания до локалните управляващи не ги доведоха до на никое място, Джи и група съграждани наеха камион и започнаха да придвижват мебели и съществени неща за живеене в своите незавършени жилища. Нито един от домовете към момента не е бил оборудван с климатик, отопление, течаща вода или електричество. Някои даже нямаха порти или прозорци.

„ Преместихме се в празни черупки, само че взехме решение, че в случай че си оказваме помощ като общественост, можем да го създадем “, сподели Джи.

Жителите сътвориха тоалетни и събираха боклука отвън комплекса, събраха се в една от постройките, с цел да готвят дружно всяка вечер и се редуваха да извършват поръчки и да купуват неща от първа нужда един за различен.

Потърпевши купувачи на незавършени жилища в Китай са подхванали сходни дейности.

В незавършен комплекс отвън град Сиан в централен Китай предходната година купувачите на жилища се сблъскаха с локалната полиция, до момента в който се опитваха да разбият барикадите, с цел да влязат в домовете си.

Решението на Джи и нейните съседи да се реалокират в своите незавършени жилища също притегли вниманието на локалните управляващи.

„ Някой пристигна от локалния жилищен орган и ни сподели да напуснем, а по-късно някой, работещ за бизнесмена, пристигна и ни сподели, че ще довършат домовете ни, в случай че се съгласим да платим оставащите разноски по жилището “, сподели Джи.

>

В този миг Джи и нейният брачен партньор са платили към 80 % от цената на жилището си. Предприемач показа на купувачите на жилища в покрайнините на Сиан сходна оферта. Те се съгласиха, само че обещаното обновяване на строителството продължи единствено седмица.

„ Казахме на локалния чиновник и бизнесмена, че няма да напуснем или да плащаме повече пари, до момента в който не стартират още веднъж да строят “, сподели Джи.

Джи и другите купувачи на жилища в Нанкин не са чували нищо от бизнесмена или локалните управляващи от май.

Както множеството други купувачи, Джи и брачният партньор й към този момент не живеят в незавършения си парцел и през днешния ден разделят времето си сред фамилния си дом в провинцията и мястото на щерка си в Нанкин.

„ Голата постройка и откритите пространства направиха дома ни доста прашен и брачният партньор ми стартира да развива неприятна кашлица “, сподели Джи.

Въпреки че тъмни облаци са надвиснали над жилищния пазар в Китай и затъналите в задължения бизнесмени, Джи не е изоставила фантазията си.

„ Няма да се отхвърляме “, сподели тя. „ Искаме жилищата, които ни бяха обещани. Искаме домовете, за които платихме. ”

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР